Yolanda Eijgenstein wordt geboren in een ondernemende onderwijsfamilie op 12 maart 1966 in de VS. Na haar middelbare school verdiept ze zich in filosofie, literatuur en theaterwetenschappen in het Franse Aix-en-Provence. Vervolgens verhuist ze naar Gent om marketing en psychologie te studeren. Daarna leeft ze in Spanje om vervolgens naar New York te verhuizen en onderzoek te doen naar klantenbinding d.m.v. direct marketing.
Op 24-jarige leeftijd richt Eijgenstein haar eerste bedrijf Wie Mailt Wat? op. Dat dit bedrijf landelijke erkenning kreeg is niet haar enige succes. In ‘91 wordt zij uitgeroepen tot Communicatievrouw van het Jaar. In ‘93 krijgt zij in Toronto tot tweemaal toe de hoogste internationale onderscheidingen voor de meest innovatieve en creatieve marketing campagne ter wereld. In datzelfde jaar wordt zij Direct Marketeer van het Jaar en als klap op de vuurpijl wordt ze in ‘97 benoemd tot Zakenvrouw van het Jaar.
Eind ‘95 aanvaart Yolanda de functie van directie-voorzitter van een van de top 10 reclameadviesbureaus in Nederland.
Ze schrijft eind 1998 de management bestseller ‘Happy Worker’, hoe je met oprechte aandacht en open communicatie een plezierig bedrijfsklimaat schept’.
In 1999 zet ze een tweede bedrijf op: Why Company. Dit bedrijf is met een aantal vaste consultants, psychologen en organisatieadviseurs al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in leiderschap-issues en organisatorische transformaties. Expertise in het faciliteren van groepsdynamische processen bij stroef lopende of vastgelopen overlegstructuren op C-level niveau. Of tussen RvB’s en RvC’s/RvT’s. Met nadruk op effectieve besluitvormingsprocessen.
Ze is mede-oprichter van de innovatieve Iederwijsschool die in 2001 haar deuren opent. Een basisschool die de intrinsieke motivatie van kinderen faciliteert en waar kinderen kunnen leren wat zij belangrijk vinden in samenspraak met de leerkracht.
Omdat Iederwijs een snaar raakt ontstaat er ongepland een landelijke beweging met meer dan 20 Iederwijsscholen door heel Nederland. Inspectie, ministerie, onderwijsveld en media buitelen over elkaar heen. In 15 jaar tijd is er veel veranderd ten opzichte van innovatief onderwijs. Waar Iederwijs in 2001 wordt bedreigd met politie optreden als ze haar deuren opent, kijken alle ‘ketenpartners’ momenteel hoe het onderwijs in Nederland een noodzakelijke kanteling kan maken zodat het beter voorbereid en aansluit op hetgeen de toekomst van ons vraagt.
‘One size fits all’ is geen optie meer… meerdere ‘educational designs’ gaan ruimte krijgen. De idee dat de leerkracht samen met de leerling/student het curriculum vormgeeft zodat de potentie van het kind prevaleert boven het systeem krijgt steeds meer bijval. Mede door de digitale ontwikkelingen is het allang mogelijk om ieder kind zijn persoonlijke, op intrinsieke motivatie ingerichte leerpad te laten volgen. Alleen moeten we het zelf (ouders, leerkrachten, scholen, ministerie en inspectie) nog geloven.
In 2003 wordt Yolanda uitgeroepen door Management Team, Nederlands grootste business blad, tot een van de belangrijkste trendsetters en vernieuwers van de afgelopen 25 jaar.
Na 2 termijnen als voorzitter van de Raad van Toezicht van Fair Trade Organisatie energie te hebben gestoken in het overtuigen van de grote supermarktketens om meer faire producten in het assortiment op te nemen, wil ze dit ook bewerkstelligen bij de grote non-food retailers van het land, waar het denken over duurzaamheid nog op een laag pitje staat. Eind 2009 wordt het verzamelconcept MiYu Magic Stones genomineerd voor Speelgoed van het Jaar.
In 2010 wordt ze gevraagd om voorzitter de worden van MasterPeace. Een wereldwijde organisatie die d.m.v. muziek, kunst en dialoog jonge mensen betrekt bij het voorkomen van conflicten in het land zelf. In nog geen 5 jaar tijd zijn er 46 MasterPeace Clubs in 32 landen.
Momenteel gaat er veel aandacht naar het verder professionaliseren en verbreden van TEDxEducation. Omdat Yolanda gelooft dat het huidige onderwijs beter moet voorbereiden op de vragen vanuit de arbeidsmarkt en omdat educatie en learning niet beperkt blijven tot de schooltijd. Integendeel. Ieder mens leert zijn hele leven lang. Elke dag weer. Ze is dan ook al 20 jaar bezig om de logische brug te slaan tussen bedrijfsleven en onderwijs. En dat lukt steeds beter.
Mede vanwege haar overtuiging dat leren nooit ophoudt, maar juist belangrijker wordt naarmate je invloed als leidinggevende toeneemt, heeft ze plaats genomen in de Raad van Toezicht van het Leiderschapsinstituut De Baak/VNO-NCW.
In haar vrije tijd tekent, mediteert, rent, danst en wandelt ze veel. Overigens ook bedrijfsmatig. Recentelijk nam ze 100 bankiers vanuit de hele wereld een week lang mee de wildernis in. Ze voorspelt dat de natuur op alle gebied een dominante rol gaat spelen in ons leven. Door de explosie aan data ontstaat er een tegentrend van reflectie, stilte en ‘back to basics’. Zelfs bij kinderen…
De volgende uitspraken passen haar goed:
- Loslaten geeft vaker voldoening dan vasthouden
- Don’t grow up. It’s a trap!
- Gentle words fall lighthy, but have great weight
- If you think you’re too small to make a difference, try to sleep with a mosquito (Daila Lama)
Privé
Yolanda is al meer dan 30 jaar gelukkig met haar man Gré Luyten (hoogleraar oogheelkunde LUMC). Ze heeft twee kinderen, Marik (1999) en Helder (2004).
Overzicht
Een volledig curriculum vitae met alle mijlpalen vanaf 1990.